"Малотокмачанська гімназія" Малотокмачанської сільської ради

Міжрегіональний методичний семінар

     “Своє вдосконалюємо - чужого навчаємось”.  Саме під таким гаслом пройшов 21 квітня міжрегіональний  семінар вчителів зарубіжної літератури у нашому навчальному закладі.  Учасниками семінару були гості-вчителі зарубіжної літератури з Гуляйпільщини.

     Робота вчителів МО зарубіжної  літератури  Гуляйпільського району спрямована на подальше вдосконалення педагогічної і методичної майстерності вчителів, їхнього науково-теоретичного рівня.  Вчителі впроваджують у навчально-виховний процес інноваційні педагогічні технології, досвід вчителів інших навчальних закладів. Такі творчі зустрічі для своїх колег організовує вчитель-методист, Заслужений учитель України, керівник районного МО Кієнко Тетяна Григорівна. На посаді керівника МО Тетяна Григорівна 36 років.

     Наша школа гостинно зустріла вчителів Гуляйпільщини і дізналися, що члени методоб’єднання вчителів зарубіжної літератури багато подорожують, чужого навчаються, накопичують досвід і свій вдосконалюють. Вони відвідали  Авторську школу О. А. Захаренка на Черкащині, Павлишську школу імені В. Сухомлинського на Кіровоградщині, будинок-музей у с. Нескучному (Великоновосілківського району Донецької області), вивчали досвід роботи Л. О. Фурсової (Дніпропетровської області), В. Г. Міхєєнко (м. Запоріжжя, школа № 33).

     Тема міжрегіонального семінару в нашій школі: “Вдосконалення педагогічної майстерності, професійної  компетентності, загальної культури учителя”.  Цього дня своїм досвідом роботи поділилася вчитель зарубіжної літератури ( «спеціаліст вищої категорії»,«старший вчитель» ) Васильченко Лілія Іванівна, яка працює над проблемною темою «Розвиток творчих здібностей учнів шляхом інтерактивних форм навчання в умовах використання ІКТ на уроках зарубіжної літератури».  Лілія Іванівна показала  інтерактивні методи навчання  в практичній діяльності, поділилася досвідом  щодо роботи шкільного прес-центру, де є керівником  редакційної групи інформаційного часопису «Дзвінок» та інформаційно-розважального бюлетеня «Форум». Познайомила колег з умовами участі у Всеукраїнському конкурсі дитячого читання  «Книгоманія» і учні-учасники цього конкурсу продемонстрували   Book Slam (реклама книг). Лілія Іванівна продемонструвала відеофрагменти уроків  зарубіжної літератури з використанням інтерактивних форм роботи.

     Але гості з  Гуляйпільщини мали можливість познайомитися не тільки зі своєю колегою і її досвідом, а й з школою в цілому. Шкільне подвір’я – це перше, що приємно вразило учасників семінару. Шум кришталево чистої води символу – фонтану удачі супроводжував гостей повз експозицію музею під відкритим небом, про яку було детально розказано учнями-музеєзнавцями (Воленко С., Рогозіна О. – учні 9 класу). Екскурсія в історико-краєзнавчому музеї школи, яку провела вчитель історії Гамова Тетяна Василівна, не залишила байдужим жодного присутнього в цій залі. Велика кількість розділів музею, шкільна парта, нумізматична колекція викликали неабияке захоплення.

     Кожна школа має свої традиції. Однією з них  є  творча зустріч з поетом-земляком  Іваном Васильовичем Левченко — заслуженим журналістом  України, членом  Спілки письменників України, кандидатом  історичних наук. Саме така зустріч з учнями та вчителями була цього дня.  Вчителі літератури Гуляйпільського району були в захваті від мистецтва слова з вуст Івана Васильовича.

     Гості залишилися під великим враженням від діяльності навчального закладу. Вчителі Гуляйпільщини та керівник МО  Тетяна Григорівна Кієнко  висловили щиру вдячність за гостинність, теплий прийом, захоплюючу методичну програму, надану їм під час візиту,  дякували  директору школи Гамову Олександру Григоровичу та всій шкільній родині. На згадку про цю зустріч гості залишили подарунки з Гуляйпільщини: буклет, книгу Оксани Кушніренко «Осінь без тебе» та сувенірний дзвінок, який своїм малиновим дзвоном буде нагадувати нам про наше велике покликання «Вчити і навчати».  А ми, в свою чергу, вдячні за організовану Тетяною Григорівною таку корисну і приємну  зустріч, і на згадку про себе подарували членам методичного об’єднання ковану троянду, яка буде нагадувати гостям квітуче подвір’я нашої школи.

     Фоторепортаж ви можете переглянути у фотоальбомі: Міжрегіональний методичний семінар (2017 рік).