"Малотокмачанська гімназія" Малотокмачанської сільської ради

Квітучі довгожителі – гордість школи!

     Біля сільського будинку культури є алея з каштанів. Вона така гарна, особливо тоді, коли каштани квітнуть. Алея своєю красою захоплювала всіх, а особливо учнів нашої школи, які кожен день проходили повз неї на навчання.  Так і виникла ідея виростити каштани на подвір’ї школи. Спочатку висадили маленькі плоди-каштанчики на дослідній ділянці. Потім під керівництвом Олександра Миколайовича Скляренка дворічні деревця висадили на території школи. Уже близько 10 років каштани радують нас своєю пишною красою. Нині це високі дерева з акуратною округлою кроною, що дає прохолодну тінь. Коли наприкінці весни каштани починають квітнути, здається,  що настало багатоденне свято. Біло-рожеві «свічки», що складаються з безлічі квіток, надають деревам величний і урочистий вид. Легкий аромат квітучих каштанів пов’язаний з наближенням літніх канікул, котрі наповнені сонячними днями. Так буде продовжуватися довго, адже каштани справжні довгожителі і ростуть до 300 років.

    Гуляючи подвір’ям школи неможливо не помітити білі квітучі чагарники – це Спірея Вангутта. Вона отримала назву від грецького слова «spіrеa» - спіраль. Гілки дуже витончені і гарно вигинаються, що і послужило приводом для такої назви. В травні весь кущ спіреї покривається білосніжною хмарою із безлічі суцвіть, які утворюються в пазухах листя. Під важкістю квітів гілки приймають ефектну звисаючу форму.  Нині квітне і черемшина, розповсюджуючи солодкий аромат квітів.

     Традиція вирощувати дерева продовжується. Зараз на дослідній ділянці зростають молоді каштанчики, а  деревця черемшини вже чекають пересадки на нове місце. 

     Переглянути фото ви зможете у фотоальбомі "Весняний вернісаж (2015 рік)".