"Малотокмачанська гімназія" Малотокмачанської сільської ради

Історія України у піснях ХVII-XX століття

        6 жовтня 2018 року 24 учні 8-11 класів  нашого навчального закладу на запрошення Голови Преображенської територіальної громади  Сідуна В.А.  відвідали концерт Тараса Житинського.  Тарас Житинський –  іванофранківець, народився 2 жовтня 1957 року, у родині репресованих вояків УПА. Більше десяти років живе в Лондоні і створив там гурт "Земляки". Лауреат фестивалю "Червона Рута-91" у Запоріжжі, лауреат Конкурсу молодих виконавців популярної пісні Міжнародного фестивалю "Слов'янський базар-92". Володар Гран-прі фестивалю української патріотичної пісні "Повстанським плаєм-2007" в Івано-Франківську. 

        Протягом 90-х Тарас Житинський записав і видав два цікавих альбоми - "Чорний лебідь" і "Ва–банк", а в 1996–му для нього починається нове життя: він несподівано перебирається до Лондона, де швидко налагоджує стосунки з нашою тамтешньою діаспорою, але ні на день не розлучається з улюбленою гітарою. Головними "кониками" репертуару Житинського були козацькі пісні, історичні думи та пісні УПА. Завівши собі на голові справжнього оселедця, він став схожим на вільного козака в екзилі. Це був хитромудрий план! План повернення української еміграції до рідного коріння, до рідного слова і пісні, власне — до української культури. Тарасові хотілося довести (спочатку собі, а потім і співвітчизникам), що, живучи в іншій країні і в англомовному середовищі, можна повноцінно розвивати власну культуру і бути цікавим для місцевої публіки як представник слов'янської культури. Тому й не дивно, що Тарас в Англії має багато прихильників серед англосаксів.

      Учні нашої школи мали можливість в реальному часі прослухати та відчути всю велич української, авторської пісні. Музикант завершив проект, який називається «Історія України в піснях ХVII-XX століття». Як зазначає сам Тарас Житинський: «Вальбом увійшли козацькі пісні, пісні січових стрільців, Української повстанськї армії, радянської армії, УНА-УНСО, афганців, українських прикордонників – усі за останні 400 років. Це дуже величезна робота. Я заспівав історію України. Це можна сказати, проект усього життя.» Виконуючи кожну з пісень автор розповідав про історію створення тексту, музики, відеокліпів, чим приближав слухачів до духовно відчуття кожної з пісень. Не залишився Тарас Петрович осторонь сьогоденних подій на Сході України, у своєму виступі пролунали пісні, котрі він присвятив військовим, українцям захищаючих  територію, свою Батьківщину.

        Виступ митця переривався, лунали гучні аплодисменти, в яких можна було відчути глибоку повагу та подяку людині, котра в піснях відроджує історію українського народу. Дякуємо за цікавий та незабутній концерт, пісенну зустріч з історією України.