"Малотокмачанська гімназія" Малотокмачанської сільської ради

День Європи в кольорах вишиванки

     Кожна людина з великою любов’ю і душевним трепетом згадує місце, де народилася, де минуло її дитинство, те родинне вогнище, маленьку батьківщину, де живуть мама і тато, бабуся та дідусь, сестри і брати. І якщо скласти маленькі батьківщини кожного з нас, вийде велика держава – Україна. Мала Токмачка – це наша земля, рідний край з багатовіковою історією, мальовничою природою, чарівною піснею, і, зрозуміло, талановитими людьми. Цими весняними днями вже вп’яте в нашій державі з метою донести до українців національні надбання різних країн європейської цивілізації проводиться День Європи.

     День Європи – це символ започаткування нової успішної моделі мирної співпраці між державами, що ґрунтується на спільних цінностях та інтересах.

     Кожного року учні нашої школи беруть активну участь у святкуванні Дня Європи. У закладі його відзначають як день спільних цінностей, спільної історії всіх націй континенту. Головна мета свята - формування в школярів позитивної думки щодо євроінтеграції України, знайомство з європейськими цінностями та традиціями, популяризація європейської культурної спадщини.

     Цього року у рамках заходів було  проведено зустріч любителів книги у літературній вітальні « Ваші улюблені сучасні європейські письменники та поети», флешмоб «З Європою у серці», засідання круглого столу на тему «Порядок денний - асоціація України  в ЄС», конкурс малюнку на асфальті «Ми – діти світу», вікторину знавців національних традицій країн Європи, конкурс  проектів «Культурні зв’язки України з країнами Європи», підготовлено бібліографічний огляд літератури «Євробюлетень». Учні 8 класу взяли участь в урочистій ході до Дня Європи, що відбулась у м.Оріхові, а молодші школярі разом із вчителями виготовили прапорці із символом Європейського Союзу.

     Збереження народних традицій, створення та носіння етнічного вишитого українського одягу -це необхідна умова у вихованні патріотизму в молодого покоління.

     День вишиванки - свято самобутнє і самодостатнє, не прив'язане до жодного державного чи релігійного. У цей день кожен охочий може долучитись до свята, одягнувши вишиванку. Ще з сивої давнини відомо, що вишита сорочка є символом здоров’я та краси, оберегом щасливої долі та родової пам’яті. Цей український оберіг пройшов крізь віки й нині символізує чистоту почуттів, глибину безмежної любові до Батьківщини.

     У третій четвер травня в Україні відзначають День вишиванки. Цього року свято випало на 16 травня. У цей день влаштовують марші вишиванок по всій Україні. Вже стало доброю традицією для КЗ “Малотокмачанська ЗОШ І-ІІІ ст.” підтримувати цю акцію. В цей день всі учні школи прийшли на навчальні заняття у вишиванках. Хоча це і не офіційне державне свято, та для нас це день національної єдності, покликаний зберегти споконвічні народні традиції створення, носіння українського вишитого одягу та об’єднання народу.

     В акції взяли участь не лише учні 1-11 класів, а й вчителі школи. Упродовж дня були проведені виховні заходи з даної тематики, а на шкільному подвір'ї учнями було створено символічне серце на знак любові до рідної Батьківщини.

     Фоторепортаж можна переглянути у фотоальбомі День Європи в кольорах вишиванки (2019 рік).

    Більше відеоінформації можна переглянути за посиланнями  Гімн села Мала Токмачка та День Вишиванки.