"Малотокмачанська гімназія" Малотокмачанської сільської ради

День пам’яті жертв Голодомору

          У четверту суботу листопада 2018 року українці вшановують пам’ять жертв голодоморів 1921-1922, 1932-1933, 1946-1947 років в Україні. У цей день кожна територія, громада району в знак скорботи приспускає Державний Прапор і хвилиною мовчання вшановує пам’ять загиблих, покладає квіти до хрестів, пам’ятних знаків жертвам голодоморів. Люди згадують своїх рідних та близьких, які загинули в ті страшні роки.

          Напередодні пам’ятної і трагічної події 23 листопада 2018 року в стінах нашої школи було проведено ряд заходів щодо вшанування пам’яті жертв Голодоморів.

          Мета проведення цих заходів - вшанувати пам'ять безвинно замучених голодом та політичними репресіями людей, виховувати у дітей особистісні риси громадянина України, патріотизм, дотримання традицій вшанування пам’яті померлих і загиблих.

          З самого ранку учні 10 класу разом із вчителем історії Гамовою Т.В. побували біля пам’ятного знаку «Жертвам голодоморів та політичних репресій», встановленого на території місцевої церкви, де вшанували пам'ять безневинних жертв і запалили Свічку Пам’яті.

         У вестибюлі школи від самого ранку запалено свічки пам’яті жертв Голодоморів, оформлена виставка художньої та науково-публіцистичної літератури, де представлені такі книги: «Голодомор 1932-1933 років в Україні. Запорізький вимір», «Реабілітовані історією», «Національна книга пам’яті  жертв Голодомору 1932-1933 років в Україні. Запорізька область» та інші. Дошка оголошень цього дня була наповнена інформаційними та статистичними матеріалами щодо жертв Голодомору 1932-1933 років.

         Композиція незабудок - квітки-символу, виготовлена до цього дня учнями нашої школи, нагадує всім,  що ми не маємо права забути мільйони загублених в ті страшні часи людських душ.

         Протягом дня вчителями історії та класними керівниками на годині класного керівника до учнів була донесена інформація про ті страшні часи, про людей, які не боялися говорити правду, допомагали тим, хто потребував шматка хліба, рятували інших ціною власного життя, повставали, боролися і перемагали, попри тиск нещадного владного режиму.

         В цей день наш навчальний заклад відвідав голова Оріхівської РДА Проценко М.Г. Очільник району ознайомився з системою виховної роботи закладу, організацією дозвілля учнівської молоді у позаурочний час, матеріальною базою Нової української школи. Максим Григорович прийняв участь у заході по вшануванню жертв Голодомору, що проводився на території громади, провів зустріч з учасниками АТО.

        День пам'яті жертв Голодомору 1932-1933 рр. у 2018 році припадає на 24 листопада. Цього дня передбачається проведення громадської акції «Запали свічку». О 16:00 вшанують хвилиною мовчання пам’ять жертв геноциду українського народу. Кожен небайдужий громадянин може згадати загиблих українців та запалити свічку на своєму підвіконні.

       Фоторепортаж ви можете переглянути у фотоальбомі: День пам’яті жертв Голодомору (2018 рік).