"Малотокмачанська гімназія" Малотокмачанської сільської ради

«Запалимо свічку»

     Щороку, у четверту суботу листопада, в Україні вшановують пам'ять мільйонів жертв голодоморів в Україні.

     Голодомор  це геноцид української нації, вчинений в 1932–1933 роках. Він був скоєний керівництвом Радянського Союзу, щоб упокорити українців, остаточно ліквідувати український спротив режиму та спроби побудови самостійної, незалежної від Москви Української Держави. У 2006 році Законом України «Про Голодомор 1932–1933 років в Україні» Голодомор визнано геноцидом українського народу. Говорити з дітьми про такі події складно, але необхідно.

     26 листопада учні, педагогічний колектив школи долучилися до заходів з вшанування пам’яті жертв голодомору 1932-1933 років.

     На уроках історії України в 10 та 11 класах через аналіз історичних джерел старшокласники аналізували причини та наслідки  подій 1932-1933 років. Яким було повсякденне життя селян цих років, їх статус представлено у фотодокументах.

     Звернулися до поетичного слова земляка Івана Сухаря, де з болем у серці автор відтворює трагізм 1932-1933 років, засуджує тогочасний режим.

     Разом вклонилися пам’яті безвинних жертв геноциду українського народу 1932-1933 років, запалили свічку пам’яті біля пам’ятного знаку жертвам голодомору та політичних репресій на території села.

     Учні молодших класів  не залишились осторонь, та прониклися історією трагічних часів нашого народу, провівши годину класного керівника присвячену цій темі. 

      Для українців міжнародне визнання Голодомору є свідченням встановлення історичної справедливості щодо оцінки злочину проти людяності, скоєного стосовно українського народу, та демонстрацією засудження дій тоталітарного режиму, який знищив в Україні мільйони людей та підірвав національний дух  українства.

     Український народ живий, доки жива пам’ять. Важливо не забути!

     Фотоальбом можна переглянути за посиланням «Запалимо свічку» (2021 рік).