"Малотокмачанська гімназія" Малотокмачанської сільської ради

Вісті з класів. Лялька-мотанка – берегиня роду

      Українська лялька-мотанка – унікальне явище, яке залишили нам у подарунок наші предки. Це і символ жіночої мудрості і родинний оберіг. В наш час ми, діти, маємо неймовірну кількість різноманітних іграшок, які люблячі батьки щедро купують нам. Є іграшки, які розвивають певні здібності та навички, які гарантують повну безпеку, не маючи гострих кутів і дрібних деталей. Але іграшка, виготовлена своїми руками – це зовсім інше.

     З якою цікавістю ляльку-мотанку виготовляли ми, учні 6 класу, на уроках трудового навчання. Із захопленням включилися в роботу не тільки дівчата, а й хлопці. Анна Володимирівна, вчитель трудового навчання, показала нам, що  мотанка виконується виключно шляхом намотування, не має обличчя і несе в собі тепло людських рук, любов і турботу, з якою створена… Вона може бути плетена із соломи чи зовсім без застосування нитки, коли всі вузли закріплюються  за рахунок того матеріалу, з якого робиться мотанка. Оскільки виготовляється лялька-мотанка з тих матеріалів, які були під руками – чи то солома, чи старі непотрібні речі, а одягалась в клаптики матерії зі старого одягу, то й не дивно, що така лялька, зроблена власноруч, оспівана піснями, обласкана казками, одягнена в усе своє, домашнє, рідне – вважалась оберегом у родині.

      Ми так захопилися, що виготовляли не лише класичну ляльку-мотанку, а й кролика і янгола в цьому стилі. Найкращі ляльки вийшли в таких моїх однокласників: Оберемка О., Кириченка І., Надрічної О., Лехасенко Н.

     Дякуємо за оберіг, створений своїми руками.