"Малотокмачанська гімназія" Малотокмачанської сільської ради

Увага «Коронавірус»

     Коронавірус – це велика родина вірусів, які викликають хвороби, починаючи від звичайної застуди до більш важких захворювань, таких як Близькосхідний дихальний синдром (MERS-CoV)  та тяжкий гострий респіраторний синдром (SARS-CoV) . Новий коронавірус (nCoV)  - це новий штам, який раніше не був ідентифікований у людини. 

     Коронавіруси передаються від тварини до тварини та інколи до людини, а також від людини до людини

     Симптомами зараження є висока температура, утруднене дихання, ураження легень, лихоманка, кашель, задишка. У більш важких випадках інфекція може спричинити пневмонію, важкий гострий респіраторний синдром, ниркову недостатність і навіть смерть. Більш легкі випадки можуть нагадувати застуду або грип, і це робить діагностику нового вірусу дуже важкою. Новий вірус у важкій формі перебігу викликає розвиток пневмонії. До групи риску належать, у першу чергу, діти та літні люди.

     За даними Всесвітньої організації охорони здоров’я, інкубаційний період – тобто проміжок часу, коли людина вже заразилась, але ще не виявляє симптомів – становить від двох до 10 днів. Водночас китайські дослідники заявляють про випадки, коли інкубаційний період становив аж 27 днів. З першого дня інкубаційного періоду людина вже може заражати оточуючих.

     Як людина може захиститися від зараження коронавірусом?

     Зазвичай коронавіруси викликають респіраторні симптоми. Ключові рекомендації наступні: гігієна рук, тобто миття їх водою з милом, прикриття рота та носа при кашлі та чханні, ретельне приготування м’яса та яєць . Потрібно також за можливості уникати контакту із тваринами, слідкувати за тим, щоб після кожного такого контакту не забувати мити руки, а також споживати м'ясо, яке пройшло ретельну термообробку (тобто не їсти напівсире).

     Переглянути соціальні ролики про «Корона вірус» можна за посиланнями: «COVID - 2019_профілактика» та «Будьте здорові! Поради».