"Малотокмачанська гімназія" Малотокмачанської сільської ради

Міжнародний день рідної мови

     Наша рідна українська мова – одна з найбагатших і наймелодійніших мов світу. Її порівнюють з калиною, бо вона така ж красива, як народний, улюблений символ українців, її порівнюють зі співом солов'я, бо лине вона, як ніжна пісня співучого соловейка. Традиційно 21 лютого, з нагоди Міжнародного дня рідної мови, у Малотокмачанській гімназії була проведена низка заходів, щоб ще раз долучитися вустами і серцем до материнської мови, найкращої, найсвятішої, найріднішої.

     Про мову як духовний скарб нації, про те, що вона живе в наших серцях, йшла мова під час таких заходів:  створення словничка ввічливих слів (1 – 2 класи); урок виразного читання української поезії «До мови серцем пригорнись» (3 клас); конкурс скоромовок   «Хто зможе повторити» (4- клас); мовознавча хвилина «Скарби рідної мови» (5 - 6- класи); пізнавальна естафета «У слові рідному і мудрість , і краса» (7 – 8 класи); практикум зі слововживання «І від тебе теж залежить мови рідної краса» (9 – 11 кл.); тематичні уроки «Мова нас єднає»,  «Рідна мова», «Рідна мова – безцінна й невичерпна духовна скарбниця народу»; інформаційно-пізнавальних п’ятихвилинок «Пиши правильно! Читай правильно!»;

     Учні школи  підготували міні-презентації про особливості своєї рідної мови, малюнки, плакати, повідомлення.  Школярі залюбки взяли участь в мовних іграх, конкурсах, турнірах. З почуттям гордості звучали слова звернення учнів до української мови.  Всі заходи  були підпорядковані єдиній виховній меті: шанувати, розвивати українське слово, дбати про красу і багатство української мови.

     Фоторепортаж можна переглянути за посиланням Міжнародний день рідної мови (2022 рік).