"Малотокмачанська гімназія" Малотокмачанської сільської ради

Екскурсійні подорожі

     В період  з 30 травня по 3 червня 2016 року учні 5-10 класів мали змогу  приймати участь у   навчальних  екскурсіях.  Навчальна екскурсія - це форма організації навчально-виховної роботи, яка дозволяє організувати спостереження та вивчення різних явищ, процесів у природних умовах, у виробничій діяльності, музеях, на виставках тощо. Екскурсія збагачує учнів знаннями про матеріальне виробництво,   сучасні технології та технологію  виробництва.

     Учні мали змогу відвідати: пасіку «Медовий дім», ПАТ "Оріхівський хлібокомбінат",  ТОВ «Мала Токмачка», ТОВ «Агробуд ОТД» - цегельний завод, ТОВ Оріхівський завод сільськогосподарських машин «Агротех» та інші об’єкти.

     «Медовий дім»    

     Тиждень для учнів 5 та 10 класів   почався з цікавої, пізнавальної екскурсії до пасіки сім’ї  Усенко «Медовий дім».  Кожного року подружжя Усенко радо зустрічає учнів нашого навчального  закладу на своїй пасіці. Господиня пасіки Тетяна Петрівна розповіла  учням, що вже майже 40 років  сім’я займаються бджільництвом. На пасіці 50 вуликів і «трудяться» тут бджоли карпатської породи.   Тетяна Петрівна пригостив учнів  майським  медом, пилком та  запашним трав’яним чаєм. Спілкування відбувалося в невимушеній атмосфері. Так учні школи  дізналися про основні етапи догляду за бджолами, виробництво  меду і продуктів  бджільництва. Ознайомилися з будовою вулику та принципом роботи медогонки. Тетяна Петрівна  показала, як робити відводки бджіл в новий вулик. Також учні почули розповідь про поведінку в сім'ї бджіл та  їх особливу ієрархію.  Тетяна Петрівна – лікар-апітерапевт розповіла про користь меду та інших продуктів бджільництва. Нещодавно «Медовий дім» почав практикувати лікувальний сон на вулику. Разом з доктором медичних наук Запорізького державного медичного університету Жулинським Володимиром Олександровичем проводилися дослідження впливу сну на вулику на організм людини. Користь від сну доведена науково і вже має багато його прихильників. Дякуємо Усенко Тетяні Петрівні за цікаву і пізнавальну екскурсію.

     ТОВ «Мала Токмачка»    

     Учні 6 класу відвідали  ТОВ «Мала Токмачка»  - потужне сільськогосподарське  підприємство.

     На цьому підприємстві учні школи дізнались про кількість та види техніки, яку використовують для роботи,  працівників товариства, які забезпечують її функціонування та експлуатацію.  Товариство використовує у виробничій діяльності більше 50 одиниць сучасної техніки, що забезпечує повний комплекс сільськогосподарських робіт.

     З розповіді екскурсовода учні дізнались, що ТОВ «Мала Токмачка» має в обробітку до 7000 га раллі на територіях Малотокмачанської та Білогір’ївської сільських рад. Основний напрям роботи – вирощування зернових, зернобобових рослин, кукурудзи. Цього року збирання зернових буде здійснюватись  семи комбайнами на площі майже 3000 га.

     У «Малій Токмачці» біля 1000 пайовиків, з якими товариство вчасно розраховується. У цьому році за рахунок пайовиків, які забажали віддати свої землі у користування ТОВ «Мала Токмачка», кількість ріллі в обробітку збільшилася на 250 га. Це є підтвердженням того, що ТОВ  «Мала Токмачка» господарство авторитетне, є відповідальним землекористувачем.

     ТОВ «Агробуд ОТД»

     Для учнів 8  класу   дуже цікавою була  екскурсія  на ТОВ «Агробуд ОТД» - один з 36 цегельних заводів України. Учнів  привітно зустрів колектив, який складається з 23 працівників, а майстер цеху Кротова Валентина Петрівна провела екскурсію. Знайомство з виробництвом  розпочалось  біля глиняного кар’єру. Глина – основна складова частина цегли, до речі,  глина з нашого родовища має високу якість. Після добування глину транспортують в бункер, потім транспортер поставляє глину в цех. Далі глина змішується з аргілітом і водою, формується суцільна заготовка, яка розрізається напівавтоматом на готову цеглу-сирець. Конвеєром висушену цеглу відправляють на сушку а через деякий час  у піч. Там її складають штабелями, а спеціальні «ходки» закладаються цеглою і герметизують  будівельною сумішшю. Після цього піч розпалюють, а цеглу-сирець випікають одну добу при температурі 650-800 ºС, залежно від сухості цегли та якості вугілля. З печі цегла виходить вже притаманного їй коричневого кольору.

     На сьогоднішній день вже виготовили 237000 одиниць цегли, а за одну добу виготовляють 10000 штук. Цеглу упаковують на дерев’яні піддони "ялинкою" – 900 кг або "кубиком" – 1296 кг.

     Нещодавно у заводу змінився власник, нині це випускники нашої школи Дейнега Олександр Миколайович (1995 рік випуску) і Сергач Анатолій Миколайович (1985 рік випуску), які планують запровадити нову технологію і випускати цеглу за новим стандартом.

     ТОВ Оріхівський завод сільськогосподарських машин «Агротех»

      Учні мали можливість відвідати ТОВ Оріхівський завод сільськогосподарських машин «Агротех».

     На цьому підприємстві учні дізнались про роботу заводу, про те, що завод є вітчизняним виробником високоефективної техніки для сільського господарства (борони, культиватори, метальники зерна, тощо). Під час екскурсії на підприємстві учні відвідали цехи в яких виготовляють сільськогосподарську техніку, а також ознайомились з потужністю заводу, зразками  сільськогосподарських машин, тощо.

     ПАТ «Оріхівський хлібокомбінат»

     Учні 7 та 10 класів відвідали відкрите акціонерне товариство «Оріхівський хлібокомбінат», де познайомились з роботою найбільшого виробника хлібопродукції  на території Оріхівського району.

     Екскурсію провела привітна і люб’язна Наталія Іванівна Кононенко – головний технолог підприємства.  Вона розповіла, що виробничу діяльність на підприємстві здійснюють 2 цехи: хлібобулочний і переробки пшениці. Перше, що ми побачили – це цех по зберіганню борошна. Учні були здивовані, що на добу використовують 17,5 т. борошна. А в цеху зберігається  п’ятидобовий його запас.  Товариство працює безперервно майже 20 годин на добу. Виробництво хліба та хлібобулочних виробів  здійснюється у 2 зміни без зупинок у святкові та вихідні дні. Випікають  50 000 хлібобулочних виробів на день.   Кожен працівник розуміє свою відповідальність перед споживачами.

     Учні спостерігали як виконувався заміс тіста. Для швидкого та якісного виконання цієї процедури використовуються тістомесильні  машини. Хлібобулочні вироби можна випікати як за опарною, так і за безопарною технологією (опара — це суміш борошна, води та дріжджів, часом цукру та сироватки, для виготовлення якої використовують частину борошна, потрібного за рецептом). Опарний спосіб триває більше часу, ніж безопарний, який часто називають ще прискореним. Саме на цьому комбінаті більше використовують опарну технологію.

     Далі  учні побачили як працює машина для розкатки тіста. Пройшовши по цеху далі нам показали шафу кінцевого вистоювання. Вона призначена для підняття тіста перед випіканням при певній температурі. Потім тісто випікають у печі. Щоб хліб зберігався довше – для цього використовують систему охолодження. Зазвичай його охолоджують перед нарізкою і відправкою в магазини.  І ось  дійшли до різальної і пакувальної машини. І знову приголомшлива цифра: 8 тон хліба ріжеться за добу.

     На Оріхівському хлібокомбінаті випікають 52 види хлібобулочних виробів. Нещодавно було впроваджено новий вид продукції – пампушки з часником.  Оріхівським хлібом забезпечують Запорізьку, Дніпропетровську і Донецьку області.  Це підприємство має 32 власні  і 10 найманих спеціалізованих автомобілів для доставки продукції споживачам.

     У давнину хліб не відрізали, а відламували: вислів «Відламати хліба» у переносному значенні означав «поїсти разом». Так ось  нам учням - відвідувачам відламували гарячий духмяний хліб і учні  із великим задоволенням «їли разом» і дякували працівникам за цікаву і пізнавальну екскурсію, за їхню невтомну працю.

     Дякуємо Олександру Дмитровичу Кирничному, випускнику нашої школи, за організацію екскурсії.

     Фоторепортаж ви можете перглянути в фотоальбомі: "Екскурсійні подорожі" (2016 рік) та  за посиланнями: Медовий доктор, ТОВ Оріхівський завод сільськогосподарських машин "Агротех"