"Малотокмачанська гімназія" Малотокмачанської сільської ради

Цікаві осінні канікули

         Ну ось і розпочалися довгоочікувані перші канікули.

         На цих канікулах ми вирішили відвідати музеї для того, щоб поповнити свої знання з історії. І ось нарешті ми в музеї історії зброї, який знаходиться в м. Запоріжжі. Це приватний музей, в якому представлений широкий спектр холодної та вогнепальної зброї: від зброї кам’яної доби до автоматів Другої Світової війни.

         Зайшовши до музею, ми були вражені від побаченого. В двох залах представлені різні види історичної зброї: автомати, ножі, пістолети, рушниці, шаблі, багнети, шпаги, карабіни, шашки, тесаки, сокири, мечі, булави, списи, гвинтівки, самостріли та ін.

         Експозиції музею складаються з різних розділів: зброя кам’яно-мідної доби, зброя бронзової доби, зброя ранньої залізної доби ( кіммерійсько-скіфський період), зброя сарматів, зброя Київської Русі; зброя Західної та Центральної Європи- європейські шпаги, європейські шаблі; зброя народів Сходу: Індо-Іранський регіон, Османська імперія та Середня Азія; зброя Японії та Китаю; зброя  народів Кавказу; зброя Російської імперії та Радянського Союзу; мисливські ножі та кортики світу, армійські ножі та кинджали, тесаки, багнети світу; вогнепальна зброя народів світу. А також був представлений етнографічний розділ: зброя Північної Африки, Америки, Тихоокеанського регіону. Учні з захопленням слухали екскурсовода, який розповідав про історію зброї.

          На цьому наші пізнання не закінчились. І ось ми в музеї техніки «Фаетон». На сьогодні – це єдиний повноцінний автомобільний музей в  Україні. Колекція музею нараховує більше 60 одиниць кінця 20-х – 70-х рр. ХХ ст..

          З довоєнної техніки в експозиції представлені рідкісні автомобілі, такі я ГАЗ-АА 1935 року виробництва – найстаріша вантажівка в Україні, а також «трофейний» Opel  1937 року. Широко представлені автомобілі часів ІІ Світової війни, автомобілі, що постачалися до СРСР за ленд-лізом, післявоєнна техніка, вітчизняний автопром.

          Представлено в музеї також мототехніка, велосипеди, радянські дитячі автомобілі.  В одному із залів ми побачили «махновську» тачанку, пожежні машини та 50 видів вогнепальної зброї часів ІІ Світової війни.

          Однією з особливостей музею є те, що вся техніка «на ходу» і декілька разів на рік виїжджає з музею на запорізькі вулиці.

          Час минув непомітно і ось потрібно повертатися додому. А яку подорож можна запланувати на зимові канікули?

          Фоторепортаж можна переглянути у фотоальбомі Цікаві осінні канікули (2019 рік).